Home » Sterrenkunde » Een verhaal over mij, de sterren en ons, en mijn werk

Een verhaal over mij, de sterren en ons, en mijn werk

Een verhaal over mij, de sterren en ons, en mijn werk

voor de Nacht van de Nacht, 28 oktober 2017, Panbos Katwijk

Hallo, ik ben Leo en kom origineel uit Oostenrijk maar heb lange tijd in Duitsland gewoont. Vier maanden geleden ben ik met mijn gezin, mijn vrouw en onze drie kinderen, naar Leiden verhuisd. Ik werk aan de Sterrwacht van de Universiteit Leiden en wil jullie vandaag graag wat vertellen over de sterren en ons..

Overdag, wanneer het helder is, zijn we bezig met ons werk, overleggen met collega’s, praten met vrienden en gezinsleden. We kunnen dan snel vergeten dat er nog veel meer om ons heen is! Indien de nacht helder was, zullen we vandaag de maan kunnen zien. Hij heeft een afstand van rond 380.000 km — tien keer de hele wereld rond! En toch is deze afstand klein in vergelijking met andere astronomische objecten. Dus gebruiken astronomen niet kilometers om de afstand te beschrijven maar de snelheid van licht. En die is heel snel! Het heeft maar rond één seconde nodig om van de maan naar ons te komen. Dus is het makkelijk om ook verdere afstanden te beschrijven. Bijvoorbeeld: onze zon is ongeveer acht licht minuten ver en de (kleine)planeet Pluto slechts vijf en half uur. [Kennen jullie die?] De andere planeten zijn niet zo ver en er zijn er acht in totaal: Mercurius, Venus, de aarde (onze wereld), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

En er is nog veel meer: We wonen maar op één planeet van miljarden in ons sterrenstelsel, de Melkweg! Er zijn rond 200 miljard sterren in de Melkweg (die we bij heldere hemel en indien het heel donker is, kunnen zien) en elke ster kan enkele planeten hebben! Tot vandaag zijn er rond 3700 planeten buiten ons zonnestelsel bekend, maar we weten al dat er nog veel meer planeten moeten zijn omdat we tegenwoordig alleen de grootste en bizarste planeten kunnen waarnemen!

In Leiden bouwen wij dus een camera voor de volgende, grootste telescoop van de wereld, de European Extremely Large Telescope. Hun spiegel is groter dan alle spiegels van de huidige telescopen samen! En met de camera die we bouwen (die heet METIS) kunnen we dan voor de eerste keer planeten die op de aarde lijken bestuderen en misschien een andere planeet vinden waar leven mogelijk is. Maar tot dit moment is de aarde de enige planeet in het zonnestelsel en ook in de hele Melkweg, die we kennen en waar leven mogelijk is. Dus moeten we haar goed beschermen!

I am currently moving my social media presence from Twitter to Mastodon

My Tweets